REGULAMENT CONCURSURI 2017
Str. Calea Ploieşti nr. 87 Târgovişte Dâmboviţa
www.zaedno.ro e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Nr. 10 Data. 25.02.2017
C O N C U R S U L I
Conditia de inscriere in concurs este ca participantul sa fie gradinar din comunitatea bulgarilor targovisteni, locuitor al cartierului Matei-Voievod Targoviste.
Evenimentul tradiţional este deschis de către un călăreţ (câştigătorul ediţiei precedente). Urmează parada concurenţilor cu numerele atribuite în ordinea înscrierii în concurs.
Calul care a câştigat Tudoriţa nu are voie să participe în următorul an la concurs (pentru a da posibilitatea şi altor cai să-şi arate valoarea)
Prezentatorul concursului va prezenta juriul format dintr-un preşedinte şi membri desemnaţi de organizatori care vor acorda pentru fiecare probă note de la 1 la 10 fiecărui concurent şi pe secretarul juriului care va contabiliza notele.
Echipajele (caii, căruţele şi căruţaşii) frumos împodobite vor trece prin faţa publicului şi al juriului, fiecare conducător va executa un program liber de dresaj, îndemânare, etc.- care va fi notat cu note de la 1 la 10.
Notarea concurenţilor se va face în funcţie de:
-Ţinuta echipajului cal-grădinar
-calul gătit şi îngrijit
-grădinarul îmbrăcat în port popular bulgăresc, specific cartierului Matei Voievod ( prin aceasta urmărindu-se păstrarea elementului autentic).
-Modul de comunicare între grădinar şi cal (cu cât este mai discret cu atât este mai bine apreciat)
În caz de egalitate concurenţii egali vor participa la un baraj prin repetarea probei.
Valoarea premiilor şi acordarea lor vor fi stabilite prealabil de către organizatori.
ZAEDNO
Asociaţia “ZAEDNO” a Bulgarilor din Târgovişte
Str. Calea Ploieşti nr. 87 Târgovişte Dâmboviţa
www.zaedno.ro e-mail:
Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Nr. 11 Data. 25.02.2017
Concursul II constă in punerea în valuare a calităţilor cailor de lucru cu care grădinarul îşi desfăşoară activitatea specifică, astfel având nevoie de cal docil care să poată fi strunit cu vorba şi care să fie obişnuit şi dresat încât să ştie ce are de facut la fiecare lucrare la care este folosit. Calul trebuie să asculte să înţeleagă şi să execute ce i se cere, comenzi ca stânga , dreapta, înatinte, înapoi să le execute încet cu viteză constantă fără smucituri, iar la capătul rândurilor de lucru să ştie cum să întoarcă şi unde să calce ca să nu strice plantele cultivate.
Proba constă în simularea a două rânduri de cultură a plantelor. Astfel pe lungime de 15 m se amplaseaza 3 rânduri de ghivece cu plante având 0.6 m între rânduri. Calul tăgând o prăşitoare şi grădinarul concurent trebuie să străbată unul din rânduri fără a strica plantele care formează rândul respectiv. La capătul rândului ansamblul cal-grădinar trebuie să întoarcă şi să se încadreze pe cel de-al doilea rând şi să repete operaţia în sens invers.
Este interzis folosirea biciului la acestă probă.
Notarea concurenţilor se face în funcţie de:
-Ţinuta ansamblului cal-grădinar
-calul gătit şi îngrijit
-grădinarul îmbrăcat în port popular bulgăresc specific cartierului Matei Voievod (prin aceasta urmărindu-se păstrarea elementului autentic).
-Modul de comunicare între grădinar şi cal (cu cât este mai discret cu atât este mai bine apreciat).
-Numărul de chivece dărâmate.
-Felul în care se face întoarcerea la capătul rîndurilor.
-Felul în care răspunde calul la condiţiile de stres (concusul desfăşurându-se cu spectatori de jurîmprejur şi zgomote de tot felul supune calul la stres)
-Proba va fi cronometrată, ca în caz de egalitate a mai multor concurenţi să se poată face un clasament, cei cu timpii cei mai mici vor fi cei mai bine plasaţi.
Punctajul final al fiecărui concurent se face prin suma notelor acordate de juriul constituit de organizatori cu această ocazie care va fi consemnat într-un tabel de punctare de catre cenzorul juriului numit de organizatori.
ZAEDNO
- Кои ни подкрепя