Home
Bulgarian (?????????)Rom�n? (Rom�nia)

Asociatia Zaedno a Bulgarilor din Targoviste

Tudorita 2019 - Afis si Invitatie

 

 

Declaratia 230 pentru Asociatia Zaedno

Puteti dona 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii aferente anului 2021, descarcand formularul 230 (dati cick de aici).


 

 

REGULAMENT CONCURSURI 2017

 

Asociaţia  “Zaedno”  a  Bulgarilor din Târgovişte
Str. Calea  Ploieşti  nr. 87  Târgovişte  Dâmboviţa
www.zaedno.ro  e-mail:   Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Nr.  10    Data.   25.02.2017

 

C O N C U R S U L    I

Conditia de inscriere in concurs este ca participantul sa fie gradinar din comunitatea bulgarilor targovisteni, locuitor al cartierului Matei-Voievod Targoviste.

Evenimentul tradiţional este  deschis de către un călăreţ (câştigătorul ediţiei precedente).  Urmează  parada concurenţilor cu numerele atribuite în ordinea înscrierii în concurs.

Calul care a câştigat Tudoriţa nu are voie să participe în următorul an la concurs (pentru a da  posibilitatea şi altor cai să-şi arate valoarea)

Prezentatorul concursului va prezenta juriul format dintr-un preşedinte şi  membri desemnaţi de organizatori care vor acorda pentru fiecare probă note de la 1 la 10 fiecărui concurent şi pe secretarul juriului care va contabiliza notele.

Echipajele (caii, căruţele şi căruţaşii) frumos împodobite vor trece prin faţa publicului şi al juriului, fiecare conducător va executa un program liber de dresaj, îndemânare, etc.- care va fi notat cu note de la 1 la 10.

Notarea concurenţilor se va face în funcţie de:

-Ţinuta echipajului cal-grădinar

-calul gătit şi îngrijit

Citeste tot regulamentul

 

165 de ani de la stabilirea bulgarilor la Targoviste

 

Steliana Grasu - File de monografie: Bulgarii de la Targoviste

Puteti descarca de aici intreaga carte (.pdf)


 

Paştele Cailor sau Nevoia de normalitate

Comunitatea bulgarilor din Târgovişte, Cartierul Matei Voievod, sărbătoreşte Paştele Cailor, Konski Velikden, în prima sâmbătă a Postului Mare, sâmbătă care, după calendarul ortodox, este a Sfântului Teodor sau Todorovden, în limba bulgară. Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi cu konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate. După slujba religioasă femeile oferă konceto bărbatului, iar acesta împarte darul în două părţi egale, jumătate o mănâncă el, jumătate o dă calului, pentru a întări legătura dintre ei. Muncile de primăvară începeau în credinţă şi speranţă de mai bine.

Acest obicei este una dintre moştenirile ancestrale pe care bunicii bunicilor noştri o au de la înaintaşii lor trăitori la sud de Dunăre, obicei păstrat şi astăzi. Având o puternică amprentă spirituală, credinţa fiind unul dintre pilonii existenţei lor, acest obicei arată ce importanţă dădeau grădinarii bulgari acestui nobil animal care i-a însoţit în bejanie şi i-a ajutat în munca lor. Mergeau împreună la preot să primească binecuvântare. Cum altfel să fi procedat omul simplu decât  făcându-şi prietenul necuvântător egal în faţa lui Dumnezeu? Un gest normal prin simplitatea şi pragmatismul său: gospodarul era bine dacă şi ajutorul lui de nădejde era bine.

Şi astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de normalitate. Şi de calm. Sărbătoarea este o invitaţie la iubire şi respect a naturii şi a darurilor cu care am fost blagosloviţi. Dacă pe unii greutăţile i-au îngenunchiat, sunt încă destul de mulţi gospodari în comunitatea bulgară pentru care CALUL  reprezintă o mare bogăţie şi ajutor nepreţuit în activităţile de zi cu zi. Îi veţi vedea, în zi de sărbătoare, cât de frumos împodobesc caii şi căruţele şi cât de mândri trec în atelajele lor, în picioare, cu căciulile şi pălăriile date pe ceafă, să fie văzuţi de departe! Este atitudinea pe care progresul, modernitatea n-au schimbat-o prea mult… Imagine a bulgarilor mândri veniţi de la sud de Dunăre, fugind de urgia otomană, rămasă neschimbată pentru generaţiile viitoare. Este momentul de glorie al acestor oameni simpli şi muncitori, puţin pretenţioşi, dar care seara nu intră în casa lor la masă înainte de a da tainul binemeritat tovarăşilor lor de trudă.

În aceste zile natura ne oferă liniştea de care ne va fi dor tot restul anului. Pentru grădinarii care iubesc munca, zăpada mare din iarnă este certitudinea recoltelor bune de la vară. Dar zăpada mare este ea însăşi o persuasiune pentru odihnă şi huzur: carne la cazan mai e, vin în beci mai e, chef de vorbă, aşişderea, slavă Domnului! Zăpada mare a prelungit perioada sărbătorilor. Şi bulgarul, ca şi românul, când e vorba de sărbătoare, este întotdeauna bucuros de oaspeţi!

Vă aşteptăm cu drag!

Dobre doşli!

 

Asociatia Zaedno

ZAEDNO asociaţia  bulgarilor din Târgovişte a apărut în anul 1999 ( Sentinţa nr 4221/20 octombrie 1999- Tribunalul Dâmboviţa) prin modificarea statutului şi denumirii Asociaţiei Culturale Bulgare din Târgovişte, înfiinţată în 1990 ( Sentinţa nr.152/01 iunie 1990 - Judecătoria Târgovişte)
Definire, scop, obiective.
Asociaţia ZAEDNO este o structură socială ce reuneşte cetăţeni români de etnie bulgară din Târgovişte.

Citeşte mai mult...

 
Tudorita 2017
Declaratia 230 / 2022