DECLARAŢIE DE INTENŢII PRINCIPII ŞI OBIECTIVE
Asociaţia ZAEDNO a Bulgarilor din Târgovişte
Ianuarie 2009
Cartierul de etnici bulgari Matei Voievod din Târgovişte este cunoscut drept Cartierul Sârbilor. Tuturor bulgarilor refugiaţi în Evul Mediu în sudul României din cauza ocupaţiei Otomane li s-au spus sârbi spre ai ferii de expulzare, Bulgaria la acea vreme fiind Paşalâc Turcesc.
În anul 1851(una mie opt sute cincizeci şi unu) un număr de 57(cincizeci şi şapte) de familii bulgăreşti au plecat de la Băleni, jud. Dâmboviţa, de pe moşia marelui ban Grigore Băleanu, după ce au devenit oameni liberi şi s-au aşezat pe un loc cumpărat de la culcerul Scarlat Geanoglu din Târgovişte. Locul cumpărat se află în marginea de S.E. a oraşului, în capul oraşului, pe drumul Ploieştilor, actualul cartier Matei Voievod din Târgovişte.
La 09 decembrie 1854 ( una mie optsute cinzeci şi patru) bulgarii proaspăt aşezaţi, împreună cu locuitorii din preajmă pun bazele reconstruirii din temelii a Bisericii Sfântul Nifon recunoscută de atunci ca Biserica Sârbilor şi înfiinţarea cimitirului prin donarea terenului de comunitatea bulgară, cimitir recunoscut ca Cimitirul Sârbilor.
În anul 1890 preotul Nicolae Grigore Aramă înfiinţează în Mahalaua Sârbească şcoala rurală mixtă cu program urban nr.3, care în anul 1915 se mută prin donaţia industriaşului Samuel Iosef într-un nou sediu în care funcţionează şi astăzi, actuala Şcoală Generală nr.3 Smaranda Gheorghiu.
În anul 1906 ia fiinţă prin contribuţia a 163 de persoane Banca Populară Grădina din oraşul Târgovişte Mahalaua Sârbilor, care a funcţionat până la naţionalizarea din 1948.
Odată cu “Legea administrativă” din 1936, prin art.257, cartierul a devenit comună suburbană şi s-a numit Comuna Matei Voievod, până în anul 1952, având primărie, şcoală, biserică şi cimitir popriu.
Constatându-se în anii când a avut administraţie proprie, lipsa unor instituţii publice care să contribuie la o bună desfăşurare a unei vieţi active (locaşuri de cultură, dispensar, grădiniţă, creşă, etc.), în anii care au urmat, comunitatea bulgarilor din Târgovişte sub umbrela C.A.P. Târgovişte şi fără sprijinul autorităţilor de la acea vreme, a reuşit să construiască Dispensarul (Circa sanitară nr.4) în anul 1960, Căminul Cultural sala mare în anul 1962, Gradiniţa nr.7 în anul 1971, Căminul Cultural sala mică în anul 1975, Creşa (Sediu Poliţiei Comunitare) în anul 1979.
Datorită schimbărilor survenite după anul 1989, comunitatea bulgară a ajuns în situaţia de a nu putea să beneficieze de toate instituţiile ce cu greu înaintaşii comunităţii le-au construit de-a lungul timpului. Lipsa instituţiilor şi a posibilităţii de exprimare a dus la deznaţionalizare şi la un puternic proces de asimilare.
În conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Costituţia României, şi a tuturor Directivelor Uniunii Europene privitoare la minorităţi, Asociaţia ZAEDNO a Bulgarilor din Târgovişte conform statutului asociaţiei, are obligaţia să păstreze vie memoria celor 57 de familii fără de care noi astăzi nu am fi existat, să acţioneze si să militeze cu toate forţele pentru rezolvarea următoarelor obiective:
- Ridicarea unui monument în cartier cu specificarea celor 57 familii, monument ce se va numii ”Cei dintâi”-“Pârvnite”
- Ridicarea unui monument care să amintească de jertfa soldaţilor români de origine bulgară din cartierul Matei Voievod căzuţi la datorie in cele două războaie mondiale.
- Sprijinirea reintroducerii slujbei religioase în limba bulgară, alături de cea română, în cadrul Bisericii Sârbilor (Bulgarilor) Sfântulc Nifon.
- Stabilirea statutului Cimitirului Sârbilor (Bulgarilor)
- Iniţierea de acţiuni pentru restabilirea adevărului istoric privind numele Şcolii Generale nr.3 Târgovişte, pentru respectarea contractului de donaţie şi construcţie a sus numitei şcoli dintre Primăria Târgovişte si Samuel Iosef (etnic evreu), reprezentând o reparaţie istorică.
- Înfiinţarea alături de Primăria Municipiului Târgovişte (proprietarul de drept) a Centrului Cultural Româno-Bulgar în cartierul Matei Voievod şi aducerea locaşurilor construite de înaintaşii comunităţii la scopurile pentru care au fost făurite.
- Sprijinirea înfiinţării unei asociaţii profesionale, pentru într-ajutorarea agricultorilor din Cartierul Matei Voievod Târgovişte.
- Înfiinţarea în cartierul Matei Voievod a Biroului Poliţistului de Proximitate.
- Stabilirea şi întărirea legăturilor cu alte comunităti bulgare din România.
- Sprijinirea autorităţilor la toate nivelele şi în toate domeniile pentru implicarea locuitorilor cartierului, activ, în problemele majorităţii.
- Susţinerea, sprijinirea întăririi colaborării dintre majoritate şi minoritate şi combaterea oricărei forme de separare sau discriminare de orice fel şi la orice nivel.
- Declararea Asociaţiei ZAEDNO a Bulgarilor din Târgovişte de utilitate publică.
Prezentul document s-a redactat pentru a face cunoscute problemele Comunităţii Bulgare din Târgovişte jud. Dâmboviţa şi spre a cere sprijin în rezolvarea lor autorităţilor abilitate, astfel va fi înaintat următoarelor instituţii:
- Primăria Municipiului Târgovişte
- Consiliul Judeţean Dâmboviţa
- Prefectura Judeţului Dâmboviţa
- Arhiepiscopia Târgoviştei
- Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti
- Ambasada Israelului la Bucureşti
- Departamentul Relaţii Interetnice din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale de pe lângă Guvernul României
Redactat ianuarie 2009
Comitetul de Conducere Asociaţia ZAEDNO a Bulgarilor din Târgovişte
Preşedinte ing. Costache Vasile
Vicepreşedinte ing. Costache Marian-Ilarie
Secretar Ghergu Vasile
- Home
- Zaedno
- Comunitatea
- Activitate socială
- Activitate culturală
- Ansambluri
- Evenimente
- Multimedia
- Contact
- Cine ne sustine: